Završio drugi ciklus obuke iz poznavanja helikoptera Black Hawk

Polaznici su bili ZT inženjeri i tehničari iz ZTC-a, 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila HRZ-a te Središta za obuku HRZ-a

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin”, u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, polaganjem završnog ispita u petak 8. ožujka 2024. završila je obuka iz poznavanja helikoptera Black Hawk UH-60M za specijalnost ZIM.

Stručno osposobljavanje započelo je krajem siječnja, a polaznici su bili ZT inženjeri i tehničari iz Zrakoplovno-tehničkog centra iz Velike Gorice, 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila HRZ-a te Središta za obuku HRZ-a. Obuku su provodili nastavnici Središta za obuku uz pomoć zrakoplovnih tehničara 194. eskadrile. Cilj obuke bio je stjecanje teorijskih znanja o helikopteru i njegovim sustavima, nakon čega polaznici nastavljaju praktično osposobljavanje kroz obuku na radnom mjestu (On Job Training).

Polaznici su, između ostalog, stekli znanja o mjerama sigurnosti, dokumentaciji helikoptera, programu održavanja, konstrukciji helikoptera, motoru, hidrauličkom sustavu, komandama leta, navigaciji, komunikaciji, instrumentima i pomoćnim sustavima.

Ovo je drugi obučni ciklus koji je proveden u organizaciji i po programu stručnog osposobljavanja inženjera Središta za obuku HRZ, koji su pohađali obuku za održavanje helikoptera UH-60M u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tekst izvor: MORH