Canadair CL-415 predan HRZ-u

Spremni svi zrakoplovi planirani za protupožarnu sezonu 2024.

Zrakoplovno tehnički centar d.d. (ZTC) u četvrtak 4. srpnja 2024. predao je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu protupožarni zrakoplov Canadair CL-415.

Posljednji je to avion koji je bio na održavanju u ZTC-u, a planiran je za ovogodišnju protupožarnu sezonu. U ZTC je primljen u siječnju 2024. te je nakon obavljenog redovnog godišnjeg pregleda i završenih provjera na zemlji i u zraku spreman za operativnu uporabu.

ZTC je 855. protupožarnoj eskadrili za ovogodišnju protupožarnu sezonu isporučio 5 Canadaira i 6 Air Tractora, što je u skladu s planiranim u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini.

I ove godine u koordinaciji s Ministarstvom obrane ZTC je formirao interventni tim koji je tijekom protupožarne sezone na raspolaganju Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Mehaničari, inženjeri i ostali radnici potrebni za održavanje zrakoplova 24 sata na dan spremni su za moguće intervencije na protupožarnim avionima na terenu ili u prostorima ZTC-a.

Radovi na protupožarnim zrakoplovima obavljali su se u skladu s ugovorenom dinamikom održavanja, a temeljili su se na novom Ugovoru o održavanju ZTMS i TMS koji je s Ministarstvom obrane potpisan u veljači 2024. godine čime je prvi put nakon 12 godina značajnije rasla cijena sata rada na održavanju zrakoplova.