ZTC NA MANIFESTACIJI AIRVG2024

Izložbeni štand ZTC-a privukao je mnogobrojne posjetitelje – najveće zanimanje izazvali su izloženi motor helikoptera i izbacivo sjedalo

Zrakoplovno-tehnički centar d.d. sudjelovao je u subotu 11. svibnja 2024. na manifestaciji AIRVG2024 – Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici koja je održana na prostoru starog terminala Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman.

Izložbeni štand ZTC-a privukao je mnogobrojne posjetitelje koji su imali su mogućnost razgovarati s mehaničarima i inženjerima i dobiti sve informacije o ZTC-u, zanimanju i načinu rada mehaničara i zrakoplovnih tehničara kao i zrakoplovnoj tehnici koja se u ZTC-u održava.

Posjetitelji su upoznati s mogućnostima stipendiranja srednjoškolaca koji se školuju za zanimanja zrakoplovni tehničar ZIM / IRE, a koje tvrtka uskoro planira pokrenuti.

Najveće zanimanje na štandu ZTC-a na privukli su turbovratilni helikopterski motor TV3-117 koji se ugrađuje na helikoptere Mi-8/17 i pilotsko izbacivo (katapultirajuće) sjedalo Martin Baker Mk. 7, koje je bilo iznimno zanimljivo najmlađim posjetiteljima.

„Reakcije su iznimno pozitivne. Djeca su iskazala veliki interes za pogledati i isprobati avionsko sjedalo. One nešto starije zanimali su detalji o helikopterskom motoru kao i navigacijskim instrumentima koje smo izložili na pultu“, kazao je voditelj sustava upravljanja zrakoplovnom sigurnosti u ZTC-u Roman Babić, istaknuvši kako su posjetitelji su iskazali interes za zapošljavanje u Zrakoplovno-tehničkom centru.

AIRVG2024 održan je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji Grada Velika Gorica i Međunarodne zračne luka Zagreb, a uz potporu Ministarstva obrane RH.

U letačkom programu najviše pažnje zajedničkim letom plijenili su avioni Rafale i MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Atraktivan letački program izvela je Akrobatska grupa Krila Oluje, a sposobnosti združenog djelovanja prikazali su helikopteri Mi-171 Sh i OH-58 D Kiowa Warrior u pokaznoj vježbi spašavanja pilota iz neprijateljskog okruženja.