Na pisti ZTC-a u Velikoj Gorici održat će se susret ljubitelja sportskih vozila

Na uzletno-sletnoj stazi Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. u Velikoj Gorici 22. srpnja 2023. u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza održat će se prvi HAKS car meet, okupljanje na kojem će se u kontroliranim uvjetima prezentirati sportska i modificirana vozila.

U Ministarstvu unutarnjih poslova, 11. srpnja 2023. održana je konferencija za medije na temu „Organizacije javnih okupljanja na kojima bi se u kontroliranim uvjetima prezentirala sportska i modificirana vozila“.

Na konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. Ivica Vidović, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner, predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić, predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Ministar Božinović kazao je kako je nedavna prometna nesreća na parkingu jednog trgovačkog centra potaknula na širu akciju u koju su uključeni svi dionici koji se bave pitanjem automobilizma, automoto sporta, ali i edukacije u tom smislu. „Zakon o sigurnosti prometa na cestama otvara mogućnost jedinicama lokalne samouprave da se aktivnije uključe upravo po pitanju osiguranja, ako postoje uvjeti, a pogotovo u gradovima mogu se naći odgovarajući uvjeti kako bi se osigurao prostor za test vožnje, sportsku vožnju  –  jedna pozitivna i dobrodošla inicijativa, a to je da se izmjeste ti auto mitinzi i noćne vožnje, gdje mladi u nekontroliranim uvjetima voze automobile prevelike snage. Ako se mi kao društvo ne posvetimo tome malo više, ostavljamo ih na vlastitu odgovornost. Društvo može i mora učiniti više i to mi danas ovdje i pokazujemo, ovom aktivnošću“, rekao je ministar Božinović, istaknuvši kako će policija uvijek biti prisutna u osiguravanju najavljenih događanja, s poznatim organizatorima.

Direktor Zrakoplovno-tehničkog centra Ivica Vidović iskazao je zadovoljstvo što je ZTC prepoznat kao pouzdan partner za organizaciju takvog događaja. „Kada nam je predstavljena ideja da se okupljanje sportskih i modificiranih vozila održi na uzletno-sletnoj stazi ZTC-a nismo dvojili. Za ovo događanje ZTC će ustupiti uzletno-sletnu stazu, prostor parkirališta i prostor helidroma,“ rekao je direktor ZTC-a Ivica Vidović.

„Uzletno-sletna staza je dužine oko 2000 metara, obostrano se nalazi pojas sigurnosti u širini od 8 metara. Izvan je naseljenog područja i može udovoljavati određenim zahtjevima sigurnosti. Što se helidroma tiče, to je uređena asfaltirana površina od oko 4500 metara kvadratnih, a parkiralište će također biti ustupljeno za korištenje. ZTC će i ubuduće sudjelovati u ovakvim manifestacijama te ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini“, dodao je Vidović.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner rekao je kako se organizacijom ovakvog događaja mladima nudi jedno novo rješenje te sigurno, organizirano mjesto za okupljanje, istaknuvši da očekuje dolazak više od sto skupocjenih automobila na “HAKS Car Meet”. „Pista ZTC-a je legendarno automobilističko mjesto na kojem su se prije desetak godine odvijale impresivne i velike utrke i okupljale više od deset tisuća gledatelja zbog čega vjerujem da će ovo biti jedna atraktivna lokacija uz brojne pozitivne reakcije javnosti. Na ovaj način nećemo spriječiti da se neke stvari događaju, ali ćemo ponuditi alternativu. Pozivam sve da podrže ovaj događaj i ne odlaze na ilegalne i opasne utrke već da se natječu u sklopu natjecanja koje je sigurno i koje mi provodimo“, kazao je Štetner.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar iskazao je zahvalnost što će upravo Velika Gorica biti domaćin ovakve manifestacije: „Ovo je bitan iskorak, da se nude ovakva alternativna rješenja koja će doprinijeti većoj razini sigurnosti. Pozivam i ostale jedinice lokalne samouprave i gradonačelnike da iskoriste ovu zakonsku mogućnost ako nisu znali za nju“.

Predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić istaknuo je kako će se CVH uključiti u događanje u onom dijelu koji se odnosi na automobile osiguravajući dovoljan broj inženjera da budu od pomoći onim ljudima koji su napravili neke preinake na svom automobilu. Da ih uputimo da, ako nisu legalizirali takve promjene, da to mogu napraviti sukladno važećim propisima.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek rekao je kako je HAK je zadužen za edukaciju i obrazovanje te pripremu i obučavanje za stjecanje uvjeta za građane da se uključe u promet te kako smatra da je puno postignuto s načinom provođenja vozačkih ispita, ali i kontinuiranom edukacijom kroz obrazovne ustanove.

Izvor slika: MUP RH