ZTC predao HRZ-u šesti Air Tractor – svi avioni planirani za ovogodišnju sezonu spremni su u 855. PP eskadrili

Predajom Air Tractora AT-802 u subotu 15. srpnja 2023. Zrakoplovno-tehnički centar d.d. isporučio je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu sve protupožarne avione planirane za ovogodišnju protupožarnu sezonu. Drugim riječima, u 855. protupožarnoj eskadrili 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku za operativnu uporabu spremno je pet zrakoplova Canadair i šest zrakoplova Air Tractor.

Posljednji, šesti Air Tractor predan je nakon obavljenog godišnjeg pregleda i ostalih radova po zahtjevu proizvođača te završenih provjera na zemlji i u zraku.

Radovi na protupožarnim zrakoplovima u Zrakoplovno-tehničkom centru provodili su se predviđenom i ugovorenom dinamikom održavanja za redovne godišnje preglede, a sve kako bi se za protupožarnu sezonu osiguralo do 5 Canadaira i do 6 Air Tractora što je planirano Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.

Zahvaljujući dobroj koordinaciji Zrakoplovno-tehničkog centra s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i predstavnicima Hrvatskog raznog zrakoplovstva odnosno Oružanih snaga RH, kao i iznimnoj stručnosti i trudu zrakoplovnih tehničara i inženjera taj cilj je i ostvaren.

Kako bi pridonijeli sigurnosti i što boljoj efikasnosti u zaštiti od požara, tijekom protupožarne sezone Zrakoplovno-tehnički centar formirao je interventni tim u kojem su inženjeri, zrakoplovni tehničari i radnici drugih struka potrebni za održavanje zrakoplova. Interventni tim je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na raspolaganju 24 sata za moguće intervencije na protupožarnim avionima bilo u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra ili na terenu.

Potvrda je to izvanredne poslovne suradnje Zrakoplovno-tehničkog centra i Ministarstva obrane Republike Hrvatske temeljene na potpisanim ugovorima o održavanju zrakoplova.