Probni let od ZTC-a do KB Dubrava pokazao spremnost za uspostavu HHMS operativne baze

Probni let od ZTC-a do KB Dubrava pokazao spremnost za uspostavu HHMS operativne baze

Od Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. u Velikoj Gorici do Kliničke bolnice Dubrava održan je u utorak 3. listopada 2023. godine probni let helikoptera namijenjenog Hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi (HHMS). Prije probnog leta ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš sa suradnicima susreo se s direktorom ZTC-a Ivicom Vidovićem.

Tom prigodom je istaknuto kako je ZTC prepoznao važnost HHMS-a kao strateškog projekta Vlade Republike Hrvatske te se pozicionirao na karti HHMS-a ustupanjem prostora za uspostavu HHMS operativne baze s pratećom infrastrukturom, a sukladno EU regulativi. Sva potrebna ulaganja za prilagodbu lokacije za potrebe operativnosti HHMS službe financira Ministarstvo zdravstva. Uz bazu na lokaciji ZTC-a u Velikoj Gorici, preostale tri baze HHMS-a bit će na otocima Braču i Krku te u Osijeku.

“Svečanim uručivanjem potpisanih Ugovora o javnoj nabavi usluge HHMS-a u Republici Hrvatskoj i probnim letom helikopterom od ZTC-a do helidroma KB Dubrava nadomak smo uspostave HHMS-a u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 62,5 milijuna eura. Ovo je značajan iskorak u sklopu programa Vlade Republike Hrvatske koja nakon više desetljeća daje uzlet ovom projektu od strateške važnosti za javni zdravstveni sustav te građane i posjetitelje Republike Hrvatske”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na svečanoj primopredaji potpisanih ugovora, a netom nakon probnog leta helikoptera HHMS-a.

Dodao je kako sinergijom Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije, koja nam je osigurala tehničku i financijsku pomoć, značajno podižemo dostupnost i razinu pružanja hitne medicinske pomoći na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te unaprjeđujemo kvalitetu zdravstvene zaštite u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu.

Ugovori su potpisani nakon prethodno provedenog međunarodnog postupka javne nabave usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj za što je, sukladno EU proceduri, odabrana talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. – ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. – Eli-Adriatik d.o.o. Vremensko trajanje ugovora je sedam godina od dana pune operativnosti letova. Za dnevne letove punu operativnost potrebno je ostvariti u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi, a za noćne letove u roku 9 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi što je u skladu s uspješnom EU praksom i osiguranjem uvjeta za sigurnost i upoznavanje područja operacija.

U bazama u ZTC-u u Velikoj Gorici i u Osijeku bit će raspoređeni helikopteri Airbus EC135 P2+, a u obalnim bazama na otocima Braču i Krku Airbus H145.