Proslavljena obljetnica ZTC-a

DIREKTOR VIDOVIĆ: Cilj nam je razvijanje novih znanja i sposobnostiza održavanje zrakoplova zapadne tehnologije

U Zrakoplovno-tehničkom centru d.d. U Velikoj Gorici 15. rujna 2023. održana je svečanost povodom 32. obljetnice Zrakoplovno-tehničkog centra i obilježavanja Dana Udruge branitelja Domovinskog rata ZTC-a.

Čestitajući obljetnicu ZTC-a i Dana Udruge branitelja izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop zaposlenicima ZTC-a čestitao je na naporima koje ulažu kako bi usvojili, ali i zadržali tražene sposobnosti u zahtjevnoj zadaći održavanja zrakoplovne tehnike.

„Ono što je najvažnije za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, kao vašeg najvažnijeg korisnika, je vaša sposobnost i stručnost u održavanju aviona i helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kako borbene i transportne komponente, tako i protupožarne eskadrile. Zajednički nam je cilj podizanje kvalitete vaših usluga, zadržavanje i dobivanje međunarodnih certifikata, koji vam otvaraju i zahtjevna međunarodna tržišta“, istaknuo je državni tajnik Jakop.

„Imati ovakvu tvrtku u svojim granicama, imati stručnjake poput vaših znači biti siguran da će, barem što se Ministarstva obrane tiče, flota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva biti operativna i spremna za izvršenje svojih složenih zadaća. Ovogodišnja uspješna Protupožarna sezona pokazatelj je kako su redovito planiranje i održavanje protupožarnih aviona, Canadaira i Air Tractora, dodatno osnažili sposobnosti naših protupožarnih zračnih snaga, ali i potvrda važnosti zadržavanja visoke razine profesionalizma i odgovornosti“, poručio je Jakop.

Direktor ZTC-a Ivica Vidović istaknuo je kako kontinuirano radi na poboljšanju poslovnih procesa i uvjeta za rad zaposlenika. Istaknuo je kako su radi podizanja standarda života i rada od prosinca prošle godine u dva navrata korigirane plaće i poboljšani ostali materijalni primici, a u planu su i značajna ulaganja u infrastrukturu i radne prostore. „Želimo dodatna poboljšanja na tom području, no svi moramo biti svjesni kako je to moguće samo uz dodatno podizanje produktivnosti, održavanje dostignutih sposobnosti, poboljšavanje poslovnih procesa, razvoj novih sposobnosti i proširenje djelatnosti i kapaciteta. Cilj nam je razvijanje novih znanja i sposobnosti, pratimo trendove i surađujemo s našim partnerima, a sve kako bismo stekli sposobnosti za održavanje aviona i helikoptera zapadne tehnologije“, istaknuo je direktor Ivica Vidović.

Osvrnuvši se na poslovne procese u ovoj godini direktor Vidović je rekao kako je prioritet ZTC-a održavanje sposobnosti HRZ-a, a time i naših obrambenih sposobnosti.. „U ovoj godini u ZTC-u su, zahvaljujući svim zaposlenicima, prvenstveno tehničarima koji rade na protupožarnim zrakoplovima uspješno u skladu s ugovorom završeni radovi na avionima Canadair i Air Tractor Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“, istaknuo je Vidović.

„Suradnja s poslovnim partnerima iz Kraljevine Španjolske, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije i Crne Gore, koji su održavanje svojih zrakoplova povjerili ZTC-u pokazatelj je kako ostvarujemo plan da ZTC bude prepoznat kao jedan od vodećih centara za održavanje zrakoplova“, kazao je Vidović.

Predsjednik Udruge branitelja Domovinskoga rata ZTC-a Marijan Luketić u svom je obraćanju govorio o povijesti ZTC-a. Luketić je podsjetio kako se obljetnica Zrakoplovno-tehničkog centra obilježava se u spomen na 14. rujna 1991., dan kada se na samom početku Domovinskoga rata 786 radnika tadašnjeg remontnog zavoda Zmaj stavilo na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske. Time je nastavljena dugogodišnja tradicija zrakoplovstva na području Velike Gorice.

Svečanom obilježavanju obljetnice Zrakoplovno-tehničkog centra i Dana Udruge branitelja uz izaslanika ministra obrane državnog tajnika Zdravka Jakopa nazočili su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, članovi Nadzornog odbora ZTC-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Velika Gorica, bivši zapovjednici ZTZ-a i predsjednici i članovi Uprava ZTC-a, predstavnici braniteljskih udruga, bivši zaposlenici članovi Udruge umirovljenika ZMAJ ZTC, predstavnici akademske zajednice, poslovni partneri i predstavnici Hrvatskih nezavisnih sindikata.

Slavlje je pjesmom uveličala Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.